Veiligheidstraining

Als je als werkgever een veilige werkomgeving aan je medewerkers wilt bieden, is het verstandig om een veiligheidstraining te volgen. Deze kan uit zowel bedrijfshulpverlening (BHV) als eerste hulp bij ongelukken (EHBO) bestaan.

BHV
In het geval van BHV leer je over de volgende onderdelen: levensreddende handelingen, brandbestrijding, alarmeren en ontruimen en communicatie. Een BHV-er zorgt ervoor dat hij bij calamiteiten als eerste ter plekke is. Als er op de werkvloer een incident plaatsvindt, is de BHV-er de eerste die er dient te zijn, nog voordat de speciale hulpdiensten aanwezig zijn. Je leert in de basistraining BHV dan ook wat te doen bij calamiteiten, zoals duidelijk communiceren naar de hulpverleners als deze ter plekke zijn, maar ook kleine branden blussen of mensen helpen met de eerste medische handelingen binnen het kader van EHBO. Wanneer er een incident plaatsvindt, zorgt de BHV-er er voor dat iedereen gewaarschuwd wordt dat er iets aan de hand is en dat de werkplek, indien nodig, zo snel mogelijk ontruimd wordt.

EHBO
Bij het onderdeel EHBO leer je een aantal levensreddende handelingen verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe een defibrillator werkt. Je leert diverse letsels die mensen kunnen oplopen bij een incident herkennen en wat je bij een bepaald ongeval dient te doen. Je leert hoe je de vitale functies van mensen kunt checken en ook hoe je een verband aan kunt leggen als dat nodig is.

Verschillende cursussen
Zowel binnen BHV als EHBO zijn verschillende cursussen te volgen. Deze variëren in prijs en tijdsduur en kunnen op een van de locaties van G4S gevolgd worden, maar ook op een bedrijf zelf. Dan komen de werknemers meteen in aanraking met bepaalde situaties die zich kunnen voordoen en kunnen zij daar oplossingen voor bedenken. Als je werknemers nog geen BHV certificaat of EHBO diploma hebben, is het raadzaam om ze een basistraining te laten volgen. Voor beide opleidingen geldt dat het certificaat maar beperkt geldig is en daarna verlengd dient te worden. Dit kan geschieden door het volgen van een herhalingstraining. Hierbij wordt je kennis up-to-date gebracht en de geldigheidsduur van het certificaat verlengd.