Drie redenen waarom notitieboekjes handig zijn

Hoewel notitieboekjes voelen als iets wat we in het verleden hebben achtergelaten is het nog steeds ontzettend handig. Natuurlijk, we kunnen vandaag de dag alle informatie die we binnenkrijgen netjes gestructureerd kwijt in een bestand. Een bestand die verstopt zit in een map en die u er met een handomdraai bij kan pakken. Het klinkt en het is, ontzettend verleidelijk om het daar gewoon bij te houden. Notities maken op de telefoon en laptop. Een notitieboekje zal nooit zo handig en mobiel zijn als onze telefoons zijn, maar ze hebben zeker andere voordelen. In deze blog leest u drie redenen waarom u vaker voor het ouderwetse notitieboekje zou moeten kiezen. 

 1.     Schrijven stimuleert het denkproces 

De grootste successen zijn allemaal ergens begonnen, ze zijn begonnen bij een idee. Iemand bedacht eens een idee, deelde het met anderen, perfectioneerde het idee, begon eraan te werken, etc. Wedden dat dat allereerste idee niet precies hetzelfde was als het eindresultaat? Dat is omdat we soms verder moeten kijken dan het originele plan. Met het schrijven in een notitieboekje wordt dat proces gestimuleerd. U heeft een idee in uw hoofd zitten, u schrijft het uit en met dat u het opschrijft worden uw hersenen geprikkeld. Waarschijnlijk komt u tot de conclusie dat u meer diepgang aan het idee kan toevoegen of bedenkt u een veel beter idee. Ideeën opschrijven in een notitieboek is eigenlijk als een soort brainstormsessie met u zelf! Bij brainstormen kan het ook fijn zijn om iets visueel te krijgen, dan kunt er zelfs voor kiezen om er een schetsboek bij te nemen. Het internet is wel ideaal om een schetsboek online te kopen. 

2.     U wordt minder snel afgeleid 

Naast dat het echt fijn kan zijn om informatie op te schrijven is het ook een goede reden om echt op de informatie te letten. U schrijft het wel op, maar om dat snel te kunnen doen heeft u volle aandacht nodig. Als u notities maakt op een laptop of telefoon gaat het een stuk sneller, maar u wordt ook gemakkelijker afgeleid. Misschien krijgt u een notificatie binnen waar u graag op wil reageren. Of u het bewust doet of niet: de aandacht is dan – voor op zijn minst heel even – niet meer bij de notities. Als u informatie noteert in een notitieboekje zult u daar een stuk minder last van hebben. 

3.     Kies voor een agenda als aanvulling 

Er gebeurt dagelijks onwijs veel en wij mensen moeten dat allemaal bijhouden. We moeten namelijk constant weten wat er aan de hand is. Sterker nog, er is een leuke term voor bedacht: FOMO (fear of missing out). Omdat we te druk zijn met alle zaken die er om ons heen gebeuren kunnen afspraken er nog wel eens bij inschieten. Misschien wilde u uw telefoon pakken om iets in uw agenda op te schrijven, maar werd u afgeleid door een notificatie waar u écht op moest reageren en legde u vervolgens uw telefoon weer nietsvermoedend weg voordat u de afspraak in de agenda kon zetten. Dat is één van de redenen dat het helemaal niet zo gek is om weer terug te gaan naar papier. Een ouderwetse agenda kopen is echt oké.