Wat is de basic safety training?

Het werken op een veilige locatie is iets waar je vanuit wilt gaan als je aan de slag bent. Het is ook wettelijk vastgesteld dat je als werkgever een zorgplicht hebt, waarmee je dus ervoor moet zorgen dat je werknemers geen onnodig risico lopen op het gebied van gezondheid en gevaarlijke situaties die vooraf verholpen hadden kunnen worden. Dit is alleen lastiger op een schip, omdat je hier veel meer te maken hebt met onvoorziene omstandigheden. Daarnaast kan het optreden van een noodsituatie op zee veel intenser zijn dan in een kantoor, omdat het lastiger is om de situatie onder controle te krijgen en hulpdiensten jouw kant op te laten komen. Maar wat moet je doen als je een noodgeval op een schip krijgt? Om hier op voorbereid te zijn biedt G4S de basic safety training aan.

De basic safety training is een training waarmee je als scheepvaarder voorbereid bent op de mogelijke risico’s van het vak op zee. In deze training leer je onder andere hoe je te werk moet gaan als er een brand bestreden moet worden of als iemand medische hulp nodig heeft.

Voor wie is de basic safety training bedoeld?

De basic safety training is gericht op ieder soort scheepsbemanning. Het maakt in deze niet uit of je nu een vaste schipper, incidentele schipper of opstapper bent. Om deze training te kunnen volgen moet je wel in het bezit zijn van een geldige medische keuring. Wanneer je de basic safety training volgt, leer je in vijf dagen tijd de basisprincipes van hoe je moet handelen in het geval van nood op een schip. Wanneer je deze cursus met succes hebt afgerond, ontvang je een officieel certificaat die je kunt bijschrijven in je monsterboekje. Met dit certificaat laat je zien dat je weet op welke manier er gehandeld moet worden wanneer het erop aankomt het hoofd koel te houden.