Low-code en no code development: wat zijn de voordelen en verschillen?

De periode waarin alleen mensen met IT-kennis in staat waren om eigen applicaties te ontwikkelen is met de komst van Rapid Application Development verleden tijd geworden. Als je namelijk een applicatie ontwikkelt met behulp van een low-code platform, komt hier weinig code aan te pas. Als je gebruik maakt van een no-code platform, hoef je zelfs helemaal niet te coderen! Wat is het verschil tussen deze twee soorten softwareontwikkeling en wat zijn de voordelen die ze met zich meebrengen?

Low-code en no code

Low-code en no code zijn de nieuwe manieren van applicatieontwikkeling die het mogelijk maken om in no-time een simpele of complexe applicatie te bouwen. Deze nieuwe vormen van softwareontwikkeling zijn een stuk sneller, goedkoper en makkelijker dan de traditionele manieren van applicatieontwikkeling. Dit komt doordat er veel minder gebruik hoeft te worden gemaakt van codes. Deze codes hoeven niet handmatig ingevoerd te worden, wat vroeger nogal een tijdrovende klus kon zijn. Als je een applicatie wil bouwen met behulp van low-code development hoef je bijna niet te coderen. Dit maakt het mogelijk voor iemand met beperkte IT-kennis om een eigen applicatie in elkaar te zetten. En het wordt nog beter: als je gebruik maakt van een no code platform hoef je helemaal niet te coderen! Dit zorgt ervoor dat je ideeën binnen no-time om kan zetten in slimme applicaties.

Voordelen

Het eerste, overduidelijke voordeel van het gebruik van een Rapid Application platform in de vorm van low-code of no code, is de snelheid waarmee je applicaties kan bouwen. Dit kan hiermee namelijk tot wel 10 keer sneller dan met traditionele programmeertechnieken. Een ander groot voordeel is de toegankelijkheid. Doordat er geen programmeerkennis nodig is, kunnen applicaties ook ontworpen worden door mensen die geen professional zijn op IT-vlak. Rapid Application Development is ook erg flexibel. Door de snelheid waarmee je applicaties kan bouwen, kun je snel reageren op nieuwe ontwikkelingen en ben je er als de kippen bij!