Je bedrijf verkopen: Wat je moet weten

Het is een bitterzoet moment als je besluit dat het tijd is om je bedrijf te verkopen. Aan de ene kant heb je zoveel in de opbouw van je bedrijf gestoken en nu kun je de vruchten ervan plukken. Aan de andere kant is afscheid nemen van iets dat al zo lang deel uitmaakt van je leven niet gemakkelijk. In welke fase van de verkoop van je bedrijf je je ook bevindt, er zijn enkele belangrijke stappen die je moet nemen om een succesvolle bedrijfsverkoop te garanderen. 

Ken je opties 

Als het gaat om de verkoop van een bedrijf is er geen one-size-fits-all oplossing. Je hebt verschillende opties, variërend van het verkopen van het hele bedrijf of alleen bepaalde activa; van het vinden van kopers die het bedrijf draaiende houden zoals het is of kopers die van plan zijn grote veranderingen door te voeren; en van traditionele verkoopmethoden zoals adverteren of netwerken of zelfs niet-traditionele methoden zoals het online veilen van delen van het bedrijf. Zorg ervoor dat je al je opties kent en begrijpt wat elke optie inhoudt, voordat je plannen maakt. 

Onderzoek potentiële kopers 

Welke route je ook kiest, onderzoek potentiële kopers grondig. Dit betekent meer doen dan alleen vragen hoeveel ze bereid zijn te betalen – je wilt ook weten of ze de middelen en ervaring hebben die nodig zijn om het soort overgang te beheren dat volgt op de verkoop van een bedrijf. Stel hen vragen over hun huidige bedrijven (indien aanwezig), eerdere successen en mislukkingen bij soortgelijke overgangen, en hun financiële mogelijkheden door te vragen naar gedetailleerde financiële overzichten en bewijs van voor de aankoop beschikbare middelen.

Bereid het papierwerk voor 

Het papierwerk bij de verkoop van een bedrijf kan overweldigend zijn, maar het is essentieel als je wilt dat alles soepel verloopt na het sluiten van de deal. Zorg ervoor dat alle contracten goed zijn opgesteld en beoordeeld door juridische professionals voordat je iets ondertekent. Verkrijg bovendien alle toepasselijke vergunningen van de plaatselijke autoriteiten, zodat alles soepel verloopt na de overdracht van het bezit. Verkrijg ten slotte een taxatierapport van een onafhankelijke derde partij voor nauwkeurige waarderingen op basis van marktnormen voor soortgelijke bedrijven in je omgeving. 

Tip: wat is mijn bedrijf waard

Conclusie:  Het verkopen van een bedrijf omvat meer dan alleen het vinden van potentiële kopers – het vereist een zorgvuldige voorbereiding vooraf als je wilt dat de zaken na het sluiten van de deal soepel verlopen. Je opties kennen, grondig onderzoek doen naar potentiële kopers en al het nodige papierwerk voorbereiden zijn belangrijke stappen die genomen moeten worden voordat je een overeenkomst met kopers sluit. Als je deze stappen volgt, zorg je ervoor dat alle betrokkenen een positieve ervaring hebben in elke fase van de verkoop van je bedrijf!