In welke vormen bestaat augmented reality reeds? 

Toen er voor het eerst over augmented reality werd gesproken deden veel mensen het af als een stukje sciencefiction dat in de praktijk wellicht geen enkele meerwaarde zou hebben. Ondertussen weten we wel beter. De combinatie van de echte wereld met virtuele elementen zorgt er namelijk voor dat er heel wat nieuwe mogelijkheden tot stand zijn gekomen. Voor deze mogelijkheden geldt dat ze ons leven op verschillende manieren net wat eenvoudiger of zelfs leuker kunnen maken. In ieder geval, wil jij graag ontdekken in welke vormen AR nu tegenwoordig reeds bestaat? Dan is het zeker interessant om je even te gaan verdiepen in de hieronder aangehaalde voorbeelden.

Google Translate

Voor alle duidelijkheid, in de basis geldt voor Google Translate dat ze niet is gebaseerd op de AR-technologie. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het systeem door de jaren heen is uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Voor één van deze functionaliteiten geldt dat ze wel degelijk gebruik maakt van de augmented reality technologie. Het betreft hier dan concreet de mogelijkheid om beelden uit het echte leven in te scannen waarna de tekst op de beelden bijvoorbeeld kan worden vertaald. Het spreekt voor zich dat er hiervoor gebruik wordt gemaakt van de camera waar je mobiel toestel over beschikt. Dit kan zowel de camera van je tablet als van je smartphone zijn. 

Pokémon Go 

Augmented reality zorgt er in de praktijk niet altijd voor dat er een echt nuttige toevoeging voor het dagelijks leven wordt gecreëerd. In bepaalde gevallen is het dan ook zo dat de nadruk in het bijzonder komt te liggen op het creëren van bijvoorbeeld een leuk spelmoment. Wat dit betreft is het mobiele computerspel Pokémon Go een mooi voorbeeld. Voor dit spel geldt dat ze volledig is gebaseerd op de AR-technologie. Wanneer je door de straten loopt van je stad zie je plots op het scherm van je toestel overal verschillende Pokémon verschijnen. Vervolgens kan je deze Pokémon vangen en kan je ze trainen om ermee te vechten. Voor dit spel geldt dat ze één van de absolute toonbeelden is van hoe AR-technologie tegenwoordig toch reeds op een indrukwekkende manier wordt ingezet. Zowel jong als oud blijken in ieder geval stevig fan te zijn van deze mobiele game. 

Measure

Mensen verhuizen sinds jaar en dag met de nodige regelmaat naar een andere woning. Om deze verhuis eenvoudiger te doen verlopen werden door de jaren heen verschillende verhuisapplicaties in het leven geroepen. Eén van deze applicaties luistert naar de naam Measure. Voor deze app geldt dat ze het mogelijk maakt om met behulp van je smartphone eenvoudig te meten hoe groot bepaalde objecten zijn die zich in je woning bevinden. Dit simpelweg door er de camera op te richten. Vervolgens zal de app voor alle verschillende zijden van het object de afmetingen weergeven. Dit zorgt ervoor dat je niet langer gebruik hoeft te maken van een vaak onhandige meter. Bovendien kan je op deze manier ook direct bepalen of een bepaalde kast uit je oude woning in je nieuwe huis past. Ook dit is een praktisch voorbeeld van het gebruik van augmented reality in de praktijk.