Factuurprogramma’s

Factureren is een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering, ongeacht of u nu tien of tienduizend klanten hebt. ZZP’ers versturen vaak een beperkter aantal facturen dan grote bedrijven en dus is ook de manier waarop u de facturen maakt vaak anders.  Als kleine ondernemer kunt u ervoor kiezen facturen met Excel te maken. Dat is niet zo heel ingewikkeld, zolang u er maar op let dat de factuur voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Op deze manier kunt u dan snel een factuur opmaken en deze vervolgens per e-mail naar de klant te sturen. Voor grote bedrijven is die werkwijze niet te doen. Zij maken daarom gebruik van factuurprogramma’s die facturen automatisch versturen. Middelgrote bedrijven of ZZP’ers met een grotere klantenkring staan echter voor een lastige keuze: investeren in een een factuurprogramma of toch liever handmatig de facturen maken en versturen.

Voor- en nadelen van een factuurprogramma’s

Het grootste nadeel aan het gebruik van een factuurprogramma is dat er doorgaans kosten aan zijn verbonden. Dit kunnen eenmalige of maandelijkse kosten zijn. Gratis programma’s zijn ook beschikbaar, maar bieden vaak minder flexibiliteit. Daarnaast is het met gratis programma’s vaak lastig omschakelen naar een ander factuurprogramma naar een ander programma. Kiest u eenmaal voor een gratis factuurprogramma, dan zit u daar min of meer ook een beetje aan vast.

Het grootste voordeel van een factuurprogramma is natuurlijk het gemak waarmee u facturen kunt opmaken en versturen. U bespaart tijd en die kan weer gebruikt worden met activiteiten die bijdragen aan het versturen van nog meer facturen! Daarnaast heeft een factuurprogramma vaak allerlei templates beschikbaar waaruit u kunt kiezen en voldoen deze aan de wettelijke eisen.

Waarop letten bij het kiezen van een factuurprogramma?

Een factuurprogramma kan aangeschaft worden in de vorm van software die geïnstalleerd wordt op een computer of een programma dat online beschikbaar is. Dat is de eerste keuze die u dient te maken. Vervolgens dient de vraag zich aan of u wilt dat facturen automatisch worden versturen, wat vaak betekent dat ze gekoppeld moeten worden aan andere programma’s, bijvoorbeeld een boekhoudprogramma. Tot slot wilt u wellicht de templates helemaal kunnen aanpassen. Dat zal bij het ene programma makkelijker gaan, dan bij het andere.